Изследване, публикувано в сп. Нейчър къмюникейшънс“, показва, че методи, първоначално разработени

...
Изследване, публикувано в сп. Нейчър къмюникейшънс“, показва, че методи, първоначално разработени
Коментари Харесай

Как астрономията помага за борба с рака 

Изследване, оповестено в сп. " Нейчър къмюникейшънс “, демонстрира, че способи, първоначално разработени за астрономията и екологията, могат да се употребяват за проучване на микросредата на солидни тумори, оповестява електронното издание " МедикълЕкспрес “.

Екип на Центъра за ракови заболявания  " Питър Маккалъм “ под управлението на д-р Анна Тригос и Юйчжоу Фън изследва туморни проби от пациенти с рак на простатата, дебелото черво и гърдата. Чрез приложение на способи от астрономията сполучливо бяха разпознати нови подтипове на рака, нови модели, свързани с преживяемостта на пациентите, и сполучливо бе планувано при кои пациенти има възможност първо да се развият метастази.

Тези вълнуващи резултати провокираха забележителен интерес от страна на онколози, патолози и имунолози.

" Непрекъснато се създават много нови способи за лекуване, само че е предизвикателство да се знае кое лекуване ще бъде най-хубаво за съответния пациент “, сподели доктор Тригос и добавя: " В резултат на това някои пациенти получават лекуване, което няма да им помогне, като губят скъпо време и пропущат по-добри благоприятни условия. Изследвахме нови способи, по които лекарите могат да плануват дали обещано лекуване ще проработи при съответен пациент, само че вместо да преглеждаме съответни гени, анализирахме туморите по този начин, като че ли те са космос - преглеждахме разположението на милиони обособени кафези сходно на звездите във Вселената “.

Туморите са построени от милиони кафези, в това число имунни кафези (които оказват помощ в битката с инфекциите), фибробласти (които държат тъканта заедно) и ендотелни кафези (които построяват кръвоносните съдове).

Новото изследване откри, че съществуват избрани модели или предвидими " екосистеми “ в разположението на клетките в тумора, подобно на съзвездията в нашата Вселена. Екипът на онкоцентъра " Питър Маккалъм “ откри, че тези модели могат да се употребяват за прогнозиране на това по какъв начин пациентите биха реагирали на лекуването или да се дефинира какъв брой нападателен е даден рак.

Изследователите са създали компютърен инструментариум, наименуван SPIAT - Spatial Image Analysis of Tissues (Пространствен разбор на изображения на тъкани), който може да извлича и дефинира количествено тези модели, предават от Българска телеграфна агенция. 

" В резултат на това тези способи се включват в клинични изпитвания, изследващи реакцията по отношение на нови лекувания “, сподели доктор Тригос и добави: " Вярваме, че наличните типове кафези и тяхното разположение една по отношение на друга са основни за определянето на това дали даден рак ще пораства и дали обещано лекуване ще бъде дейно. Това е вълнуващо изобретение, защото нашата тактика дава метод най-сетне да се измерят тези модели и да се свържат с резултатите за пациентите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР